Krhki flancati

6,00  z DDV

Šifra: L5.004 Kategorija:
4.9/5 - (št. mnenj: 8)

Domači krhki flancati

Krhki flancati ali štraube tradicionalno veljajo za pustno slaščico in delajo družbo kvašenim dobrotam kot so krofi, miške in kvašeni flancati. Skozi leta so krhki flancati postali stalnica tekom celotnega leta. Veljajo za eno najbolj priljubljenih slaščic, saj so zelo vsestranski. Tako jih lahko ponudimo kot samostojno sladico, lahko pa si jih privoščimo kot sladek priboljšek ob kavi.

V poznem srednjem veku so krhki flancati postali priljubljeni med slovenskim plemstvom, kot pustna jed pa so se v slovenskem kmečkem okolju uveljavili v drugi polovici 18. stoletja. Poleg bolj tradicionalnih krhkih flancatov so postali priljubljeni tudi kvašeni flancati.

Najbolj priljubljen pustni posladek so nedvomno krofi, ki pa za pravilno pripravo zahtevajo kar nekaj spretnosti in vaje. Tradicionalni beli obroč, ki je nekakšen zaščitni znak pustnih krofov, namreč zahteva kar nekaj neuspelih poskusov, preden se končno posreči. Ker so bili krofi za marsikatero gospodinjo prezahtevni, so se krhki flancati znašli na mizi pri marsikateri manj spretni gospodinji.

Posuti s sladkorjem so krhki flancati hrustljava sladica, ki v nas s svojo sladkostjo prebudijo toplino in veselje, pogosto pa nas popeljejo na pot nostalgije v naše otroštvo, ko smo pekli flancate s svojimi babicami. Ker se krhke flancate cvre v olju samo kakšno minuto, vmes pa jih je potrebno obračati, je babicam dodaten prav rok prišel zelo prav. Tako smo običajno otroci flancate delali, babice pa so jih cvrle.

Za kar najboljše krhke flancate pa je potrebno slediti določenim osnovnim navodilom. Da dosežemo to krhkost in hrustljavost je nujno potrebna uporaba belega vina in izključno jajčnih rumenjakov. Prav tako je potrebno testo čim bolj razvaljati. Velja namreč, da tanjše kot je testo, bolj bodo flancati hrustljavi in krhki.

Tekom let pa se je razvilo veliko različic tako kvašenih kot tudi krhkih flancatov. Na internetu nas tako, na primer, čakajo recepti za krhke in kvašene flancate z jogurtom, nekateri pa jih delajo celo s skuto. Prav tako boste našli veliko receptov, ki sledijo nasvetom babic, vsak recept pa se od predhodnika malo razlikuje. To priča o razširjenosti peke flancatov v državi in o različnih običajih in navadah ob pustu, ki se razlikujejo od pokrajine do pokrajine.

S peko krhkih flancatov se lahko pozabavate sami, lahko pa si privoščite naše domače krhke flancate, ki jih izdelujemo ročno in po tradicionalnem receptu. V vas bodo brez dvoma prebudili nostalgične občutke iz otroštva. Izdelani so z ljubeznijo in iz najboljših sestavin. Sestavinam ne dodajamo emulgatorjev, ojačevalcev okusa ali stabilizatorjev.

Dodatne informacije

Teža

300 g

Sestavine

belo vino, jajca, limonina lupina, margarina, pšenična bela moka T500, rum, sladkor

Alergeni

jajca, pšenica

Shranjevanje

izdelek hranite zaprt v hladnem ali pri sobni temperaturi

Rok uporabe

napisano na embalaži (2 do 3 mesece)