Potice

Prve omembe slovenske domače potice lahko zasledimo že v delih Primoža Trubarja iz 16. stoletja. Potica z luknjo v sredini je tudi najbolj znana oblika potice, prevladala pa je na prehodu iz 19. v  20. stoletje.

Domača in ročno narejena potica je nedvomno kraljica vseh večjih praznikov. Je prva slaščica na katero pomislimo ob omembi praktično katerega koli praznika. Tradicionalna potica je z različnimi nadevi namazan zavitek, ki je pripravljen iz razvaljanega kvašenega testa. V sredini ima luknjo in je  pečen v okroglem pekaču oz. potičniku, lahko je pa tudi pečen v pravokotnem pekaču. Pekači za potico so lahko lončeni, porcelanasti ali kovinski, imajo gladko ali rebrasto obodno steno, ravno dno, na sredini pa prirezan stožec.

Potico pogosto poimenujemo kar po nadevu in najbolj znana ter tradicionalna slovenska potica je nedvomno sočna orehova potica, sledi pa ji sladko-slana pehtranova potica ali pehtranka. Med prazniki sta še posebno priljubljeni potratna potica, ki združuje več različnih nadevov, ter potica z ocvirki oziroma ocvirkovka. Poleg tradicionalnih potic v naši slaščičarni pogosto ročno izdelujemo sledeče potice: kokosovo potico, lešnikovo potico, makovo potico ali rožičevo potico.

Čeprav je potica simbol obilja in blagostanja in se jo tradicionalno peče ob največjih praznikih, kot sta božič in velika noč, pa si jo lahko brez slabe vesti privoščite tudi kar tako, ker lahko. Še posebno se prileže ob skodelici najljubše kave. Pri nas lahko naročite ročno izdelano domačo potico, ki bo bogato polnjena z vašim najljubšim nadevom in sestavinam ne bomo dodajali konzervanse, nadomestke ali ojačevalce okusa.

Izdelek dodan v košarico.
- 0,00